Lyckas i trädgården



För att lyckas med växter ska man se till att de klarar av klimatet där man bor. Sverige är indelat i 8 växtzoner, så ta reda på vilken växtzon som gäller hemma hos dig. Väljer du mellan växter med olika växtzoner, så välj den med högre växtzon för då är chansen större att den klarar vintern.


Växter har olika behov av ljus. En del vill ha soligt och med det menas sol minst halva dagen. De växter som vill ha halvskugga vill ha sol några timmar per dag. Skuggväxter klarar en miljö utan direkt solljus. Oftast blommar de sparsamt, men de har intressanta former på bladen.


Väldränerad jord vill växter ha. Lucker jord med näring är bra förutsättning för att det ska växa. Vattnet har lättare att tränga ner till rötterna när jorden är porös. De flesta växter vill ha jord där pH-värdet är 6,5 men det finns växter som vill ha sur jord pH-5-6.


Vatten är livsviktigt för växternas överlevnad. Särskilt viktigt är det att vattna rejält vid nyplantering. När du vattnar så tänk på att vattna mycket, ca 2 timmar med vattenspridare vid behov, än lite men ofta. Vattna på morgon eller kväll för på dagen i solsken avdunstar vattnet och mycket vatten går till spillo.

/rockmamman



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0