Beskärningstider



Vårvinter eller JAS-perioden?


Tidpunkten för beskärning är säkerligen bland de mest diskuterade ämnena inom praktisk trädvård. När det är mest lämpligt att beskära tvistar de lärda. Det viktigaste är alltid att beskärningen utförs på rätt sätt och av rätt anledningar. Det finns dock vissa saker man måste tänka på vad gäller tidpunkten.


Att de flesta växter beskärs under vintern och tidigt på våren har sin grund i gammal tradition och egentligen inte av omtanke om växten. Vid den tiden på året hade trädgårdsmästaren tid över för beskärning, innan det var dags för vårbruket. I de allra flesta fall går det precis lika bra eller till och med bättre att beskära under sensommaren och hösten. Man brukar tala om ”JAS-månaderna” som den idealiska beskärningsperioden, dvs juli, augusti och september. Då har växternas årsskottillväxt avtagit och det finns gott om energi över för snittytorna att läka.


Klipper man ett gammalt träd hårt på vårvintern kommer det att skjuta mängder av nya skott, vattenskott, hela sommaren för att det återigen ska bli balans mellan rotsystem och bladverk. Om man istället gör den hårda beskärningen på sensommaren kommer rotsystemet att minskas och trädet behöver inte skjuta lika många vattenskott för att återfå balansen. Man bör dock tänka på att alltför sen och hård beskärning kan stimulera nytillväxt som får svårt att avmogna inför vintern med frostskador som följd.


Det finns emellertid en del som menar att vårvintern är lämpligare ur sårläkningssynpunkt eftersom bakterier inte tillväxer i lika hög grad under kyla. Dessutom ser man kronan och grenarnas form bättre eftersom de flesta träd och buskar då är avlövade. Dock måste man tänka på att de blödande träden och stenfrukterna inte kan beskäras under vårvintern. Till stenfrukterna hör till exempel körsbär, plommon och persika. Dessa blöder inte men kan lätt drabbas av en sjukdom kallad gummiflöde, om de beskärs på vårvintern.

Källa: Trädgårdsakademin

/rockmamman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0